BlogsDe kijk- en luisterlijst over de Nederlandse gezondheidzorg (deel 1)

De kijk- en luisterlijst over de Nederlandse gezondheidzorg (deel 1)

Meer weten over de zorg? Dit is je lijst

Er zijn online talloze artikelen, podcasts en documentaires over het Nederlandse zorglandschap te vinden. Wij helpen je door de interessantste en inspirerendste stukken te kiezen waarvan wij denken dat je ze gezien, gehoord of gelezen moet hebben. Ze zetten je aan het denken, maken je (soms) emotioneel en hopelijk voel je je na het lezen of zien vooral gemotiveerd om er iets aan te doen. Verandering in de zorg is nodig. Met deze artikelen willen we je vooral laten zien dat het wel degelijk anders kan, zolang je erin gelooft.

Om te kijken

Onderwerp: jeugdzorg. Als stoer doen en liegen je identiteit is geworden, kan je daarvan losmaken? Van dezelfde maker als de documentaire Alicia, volg je in Rotjochies een aantal pubers die op het Franse platteland de mogelijkheid gereikt krijgen om los te komen van oude gewoontes en te groeien in wie ze kunnen zijn. Het is een intieme en observerende verslaglegging van wat er omgaat in die koppies. Wat maakt dat ze zo snoeihard zijn, voor hun omgeving en voor zichzelf? Bekijk de documentaire hier.

Onderwerp: ouderenzorg. Het aantal ouderen in Nederland stijgt de komende jaren sterk: in 2040 zijn er circa 40% meer ouderen. Een thuiswonende oudere in Nederland is gemiddeld aangewezen op soms wel tien tot vijftien organisaties, professionals en ondersteuners met eigen rollen en verantwoordelijkheden, die vaak naadloos langs elkaar heen werken. Als we in Nederland de zorg voor ouderen thuis toekomstbestendig willen maken, heeft de versnippering van aansturing en uitvoering aandacht nodig. De documentaire ‘Geen plek voor ouderen’ volgt een aantal ouderen in dergelijke situaties.

Onderwep: toeslagenaffaire. Vijf moeders vertellen in de camera hoe verstrekkend de gevolgen zijn om als individu een instituut aan te vechten, in hun geval de Belastingdienst. Ze vertellen hoe hun levens voor altijd beïnvloedt zijn door het verwarrende web waar zij – zonder iets verkeerds gedaan te hebben – in terecht kwamen.

 Om te lezen

De Nederlandse jeugdzorg kampt met veel problemen. Lector Jeugd en Gezin Martine Noordegraaf is van mening dat de oplossing kan liggen in de aanpak van Ans en Cor Mulder, die al dertig jaar kinderen opvangen die niet meer thuis kunnen wonen. Wat deze aanpak zo revolutionair maakt, is dat ze veel investeren in hun relatie met de ouders van de kinderen die ze opvangen. Noordegraaf gelooft dat deze ‘relationship based’-aanpak de sleutel kan zijn voor het oplossen van veel andere problemen in de jeugdzorg.

Actieonderzoeker Albert Kruijter maakt zich hard voor een overheid die bereid is om te investeren in probleemgezinnen voordat de problematiek hen boven het hoofd stijgt. Hij beargumenteert dat je de zorgvraag laat afnemen door een half jaar voor gezinnen de boodschappen te doen. Hoe hij deze rekensom maakt? Lees er alles over in dit interview in de Volkskrant (paywall)

Uit de eigen keuken van collega Jenneke Aartsen: hoe de crisis in de jeugdzorg op den duur wél beslecht kan worden, namelijk door in te zetten op Gezinszorg in plaats van Jeugdzorg. Een oplossing die onderbelicht blijft in een debat dat op het moment met name om het gebrek aan personeel en financiële middelen draait.

Nederland heeft voor 80% van de bewoners een efficiënt voorzieningensysteem, maar datzelfde systeem werkt niet goed voor de degenen met complexe langdurige problemen en multiproblematiek, die extra hulp of steun nodig hebben. Een Bijzondere Overheid is mogelijk de oplossing: een apart overheidsonderdeel dat persoonlijke begeleiding en hulp op maat biedt voor degenen die buiten het systeem vallen. Lees het artikel hier.

Een fulltime carrière bestaat uit 80.000 uur, oftewel 10.000 werkdagen, oftewel 2.000 werkweken. Rutger Bregman beargumenteert hoe we deze kostbare tijd verspillen aan onbelangrijke banen, terwijl we het beter kunnen besteden aan het maken van een positieve impact op de wereld. Want bewustzijn is belangrijk, maar met enkel actie kan je het verschil maken.

Om te luisteren

Op de grote design beurzen is een shift gaande: ontwerpers waren afgelopen jaren hard bezig met duurzaamheid maar inmiddels wordt ook andere wereldproblematiek aangepakt. Klimaat, de woningcrisis, stikstof, you name it. “Benader maatschappelijke vraagstukken alsof je er verliefd op bent”.

Neem contact met ons op!

Tweede Kostverlorenkade 62

1053 SB Amsterdam