Als ‘newbie’ adviseur leer je door te doen
Ik wil bijdragen aan die noodzakelijke verandering - Noor
Het is bijna 6 maanden geleden dat ik met mijn master op zak de schoolbanken van de VU verruilde voor mijn eerste baan als adviseur bij EHdK. Gedurende mijn studententijd raakte ik gemotiveerd om mijn steentje bij te dragen en de zorg beter te maken. Zo begon ik afgelopen zomer vol ambities bij EHdK; een doe-bureau in de kwetsbare mensenzorg. Zoals ze het zelf zeggen is het allesbehalve een gewoon adviesbureau en ik kan dat inmiddels beamen. Bij EHdK vinden ze – net als ik – dat de gezondheidszorg op sommige vlakken beter georganiseerd moet. Ik wil bijdragen aan die noodzakelijke verandering.
Alicia
In de eerste periode dat ik bij EHdK begon, zag ik de aangrijpende documentaire Alicia. Het volgt een meisje van tien jaar oud dat opgroeit in verschillende kindertehuizen en haar problematiek gaat van kwaad tot erger. Het uitgangspunt van gemeenten, welke verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, is dat een jeugdige in gezinsverband en zo thuis mogelijk opgroeit. Alicia krijgt geen veilige en warme plek in haar eigen gezin en er is geen pleeggezin beschikbaar. De documentaire laat zien wat er gebeurt met een kind dat niet in een gezinssituatie opgroeit terwijl dit wel de passende zorg is. Het liet mij niet droog en ik ging met buikpijn naar huis. Een paar weken later mocht ik meewerken aan een project dat precies hiermee raakt: het herzien van de landelijke handreiking Pleegzorg.
Van decentralisatie tot erger
Bij de decentralisatie in 2015 zijn alle Nederlandse gemeenten verantwoordelijk geworden voor het beleid en inkoop de jeugdhulp (en meer). Waar eerder gedacht werd dat de zorg dan beter op maat geleverd kon worden heeft het ook geleid tot uiteenlopende verschillen in de prijzen en kwaliteit per gemeente.. Voor pleegzorg specifiek werd door de VNG in 2015 twee handreikingen geschreven voor alle Nederlandse gemeenten. Hierin staan suggesties over hoe de pleegzorg in te kopen, te bekostigen en waarop te letten in de uitvoering.
Na zeven jaar is het hoog tijd voor een update van die handreikingen en dat is waar wij, als EHdK, om de hoek komen kijken. Samen met de VNG, Jeugdzorg Nederland, het Ministerie van VWS en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen werken we aan herziene richtlijnen voor de inkoop pleegzorg. Het uitgangspunt is dat er meer uniformiteit en standaardisatie komt in de manier waarop gemeenten en pleegzorgaanbieders de pleegzorg aanbesteden en uitvoeren. Met als uiteindelijk doel: kwalitatief goede en beschikbare pleegzorg voor die kinderen in nood wie je het zo hard gunt. Niet alleen voor Alicia, maar voor alle kinderen in Nederland.
Mijn rol
Het fijne van het werken bij EHdK is dat jij als ‘newbie’ meteen mee denkt en doet. Dit is super gaaf en het is eerlijk gezegd soms best spannend om als beginnend adviseur aan tafel te zitten met mensen die voor jouw gevoel 100 jaar meer werkervaring hebben dan jij. Terugkijkend is dit wel de beste manier om snel te leren, te zien en uiteindelijk dus zelf te gaan doen. Mijn rol in het herzien van de handreiking pleegzorg begon met mij eerst een weg banen tussen alle beschikbare documenten, naar het participeren in de werkgroepen naar het uiteindelijk ook meeschrijven van de handreiking.
Op mijn plek
Naast pleegzorg zijn er nog veel meer uitdagingen waar EHdK zich hard voor maakt. Van de jeugdstrafrechtketen, tot suïcidepreventie en van samenwerkingen voor de patiënten met Ernstige Psychatrische Aandoeningen (EPA) tot gezinshulp. Ik voel mij binnen dit werk soms overweldigd door de complexiteit van de problematiek en de ogenschijnlijke onmogelijkheid om een oplossing te vinden. Maar wij als EHdK proberen het in ieder geval stukje bij beetje een klein stukje minder ‘stuk’ te laten zijn en daarom ben ik trots dat ik hier onderdeel van mag zijn.
Wil je ook de documentaire 2Doc: Alicia zien? Dat kan hier.