Onze publicaties

Jeugdzorg en Veiligheid
Er moet perspectief zijn voor jongeren die in aanraking komen met het strafrecht. Dit vinden we belangrijk. Voor de beste ondersteuning van deze groep is een goede samenwerking tussen gemeenten, forensische jeugdhulpaanbieders en strafrechtpartners (OM, RvdK, GI’s etc.) cruciaal.
Bekijk publicatie →
Podcast: De Zorg van Morgen
De Zorg van Morgen, de podcast waar we de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg verkennen, belichten en verdiepen. Iedere acht weken nodigen we inspirerende gasten uit die zich inzetten om de zorg voor kwetsbaren in onze samenleving te verbeteren.
Bekijk publicatie →


Besturen: door de ogen van
Welkom bij de nieuwe EHdK videoserie: ‘Besturen door de ogen van’. In de videoreeks worden verschillende bestuurders in de zorgsector in Nederland geïnterviewd wie allen vertellen over hun belangrijkste inzichten en lessen als bestuurder.
Bekijk publicatie →
Reguleer schaarse jeugdhulp
In 2020 maakte in Nederland één op de tien jongeren onder de 23 gebruik van jeugdhulp. Maar hoe organiseer je schaarse voorzieningen rondom deze doelgroep?
Bekijk publicatie →


Het organiseren van wijkgericht werken
Wijkgericht werken vraagt om een specifieke manier van denken, handelen en gedrag in de lokale context. Wij maakten een stappenplan voor gemeenten om met wijkgericht werken aan de slag te gaan.
Bekijk publicatie →
Geen jeugdhulp maar gezinshulp
In Nederland zijn er circa 26.000 gezinnen die moeilijkheden op meerdere gebieden ervaren. Het grootste gedeelte van de uitgaven in het Sociaal Domein wordt aan deze gezinnen uitgegeven. Het op het juiste moment inzetten van de juiste hulp is voor deze gezinnen cruciaal.
Bekijk publicatie →


gemeenten en ggz, samen voor epa
Er zijn in Nederland ongeveer 200.000 mensen met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA). Zij hebben te maken met uiteenlopende problemen, zoals structurele psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie (psychoses), verslaving en ernstige persoonlijkheidsstoornissen.
Bekijk publicatie →
Zorg voor ouderen thuis
Het aantal ouderen in Nederland stijgt de komende jaren sterk: in 2040 zijn er circa 40% meer ouderen. Een thuiswonende oudere in Nederland is gemiddeld aangewezen op soms wel tien tot vijftien organisaties, professionals en ondersteuners met eigen rollen en verantwoordelijkheden, die vaak naadloos langs elkaar heen werken.
Bekijk publicatie →


Zeven goede gewoonten voor opdrachtgeverschap
Het is overduidelijk dat goede inkoop van jeugdhulp niet kan zonder een duurzame samenwerking tussen de opdrachtgever (regio’s) en de aanbieders, professionals en cliënten.