Het aantal ouderen in Nederland stijgt de komende jaren sterk: in 2040 zijn er circa 40% meer ouderen. Een thuiswonende oudere in Nederland is aangewezen op soms wel tien tot vijftien verschillende organisaties, professionals en ondersteuners die zorg, hulp of ondersteuning bieden.
Deze partijen hebben vaak allemaal een eigen rol en verantwoordelijkheid en worden doorgaans betaald door allerlei verschillende organisaties (verzekeraar, zorgkantoor, gemeente) die als het gaat om de regels weer andere eisen stellen. Om het nog ingewikkelder te maken is het vaak ook nog zo dat deze aanbieders van zorg, hulp en ondersteuning met elkaar in concurrentie zijn. Mede daardoor is het geen wonder dat mantelzorgers overbelast zijn, want vooral zij worden met al deze verscheidenheid belast. Als we in Nederland de zorg voor ouderen thuis toekomstbestendig willen maken, heeft deze versnippering dringend aandacht nodig.
Wij denken dat het belangrijk is dat er in Nederland aanpakken worden ontwikkeld om dit groeiende probleem het hoofd te bieden. Op lange termijn zou natuurlijk een versimpelde indicatiestelling en één beleids-, sturings-, en financieringskader vanuit Den Haag helpend zijn – maar dat zal nog even duren.
Om op kortere termijn verder te komen is ons voorstel om met leerlaboratoria op wijk- en buurtniveau aan oplossingen te werken waarbij de wijkverpleging, welzijnsorganisaties, verpleegzorg, huisartsen, ziekenhuizen, wijkteams en corporaties geïntegreerd samenwerken rondom de oudere thuis. Noem het Buurtzorg+, zolang alles wat een oudere nodig heeft, van zorg en hulp tot wonen en welzijn en het voorkomen van eenzaamheid er maar in zit. En als het maar overzichtelijk is voor de mantelzorger.
Wij denk dat er hiermee meer aandacht voor ouderen thuis komt en dat (uiteindelijk) de druk op de verpleeghuizen verlaagd wordt. Wat ons betreft is dit een inspirerende visie. Hierover gaan we in 2023 in gesprek met de mensen om ons heen.