Hoe breng je een visie tot leven en geef je sturing aan een organisatie met een zorgtaak? Welkom bij de nieuwe EHdK videoserie: ‘Besturen door de ogen van‘. In de videoreeks worden verschillende bestuurders in de zorgsector in Nederland geïnterviewd wie allen vertellen over hun belangrijkste inzichten en lessen als bestuurder.

In elke video gaan we met hen in gesprek over de rol die zij als bestuurder hebben gehad bij belangrijke veranderingen en vernieuwingen in de organisatie. Welk gedrag, handelen, of welke leiderschapsstijl hebben bijgedragen en wat werkt en wat werkt niet. Een open en transparant gesprek waarin bestuurders de mogelijkheid krijgen om hun belangrijkste lessen en inzichten over zichzelf als bestuurder te delen.

Gerco Blok bijt de spits af. Hij is psychiater en lid raad van bestuur van Emergis, organisatie voor mentale gezondheid en welzijn in de regio Zeeland. Hij staat voor een spannende uitdaging: in verschillende modellen wordt er in 2030 een tekort in Zeeland voorspeld van 7.500 medewerkers. Hij heeft het tot een persoonlijke missie gemaakt de mentale gezondheidszorg in de regio toekomstbestendig te maken. Hoe hij dat doet en hoe hij het in zijn organisatie aanpakt, legt hij uit in deze video.

Mariënne Verhoef, bestuurder bij jeugdzorgoragnisatie Levvel vertelt in deze aflevering hoe zij samen in het bovenregionale expertisenetwerk Jeugd Noord Holland het project ‘Thuis voor Noordje’ tot stand laat komen. Dit is een bovenregionaal plan waarin jeugdigen in Noord-Holland, met complexe hulpvragen met intensieve behandel- en verblijfsbehoeftes, zo thuis mogelijk worden geholpen. Mariënne vertelt over de samenwerking tussen de verschillende partijen in de regio en benoemt de belangrijkte factoren die volgens haar leiden tot een succesvolle samenwerking, binnen Levvel en daarbuiten.

Audrey van Schaik, bestuurder bij GGZ Rivierduinen, heeft naast een achtergrond in de psychiatrie ook ervaring opgedaan als bestuurder in de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). In deze aflevering vertelt zij hoe de geestelijke gezondheidszorg in Nederland zich kan laten inspireren door de ouderenzorg en welke goede voorbeelden zij om zich heen ziet met betrekking tot zorg vanuit de gemeenschap. Audrey pleit ervoor om als maatschappij dichter bij mensen met psychiatrische problematiek te gaan staan: “denk erover na wat je als burger of als buur kan doen”.

Wil je meer weten of
zelf aan de slag gaan?

Neem contact op met EHdK-collega Teun Soederhuizen.

0646633300 teun@ehdk.nl
Teun

Teun Soederhuizen

0646633300 teun@ehdk.nl