Het verminderen van wachttijden in de jeugdzorg

De vraag naar jeugdhulp neemt steeds meer toe en leidt nu in combinatie met de schaarste van personeel en hoge administratieve lastendruk tot te lange wachttijden. Onderzoek van stichting Het Vergeten Kind laat zien dat jongeren gemiddeld zo’n tien maanden op jeugdhulp wachten. Deze lange wachttijden komen met name voor bij kinderen die behoefte hebben aan specialistische vormen van jeugdhulp, zoals bijvoorbeeld behandeling van eetstoornissen, opnames in geval van suïcidaliteit of zelfs ook pleegzorg. Dit is een onacceptabele situatie.
Inkoop jeugdhulp – zeven goede gewoonten

In opdracht van de aanpak wachttijden van het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) dragen wij bij aan het verminderen van de wachttijden in Nederland. In veel regio’s is wel duidelijk dat er wachttijden zijn, maar is het voor de gemeenten niet duidelijk wat zijn daaraan kunnen doen. Simpelweg meer geld is immers niet altijd de oplossing; denk daarbij aan de situatie dat er meer geld is voor hulp die al ruim voorhanden is en het resultaat van een ruimer budget is dat er nog meer druk op de arbeidsmarkt ontstaat. Wachttijden zijn ook een zeer regionaal probleem, waarbij van regio tot regio de problemen verschillen.

Voor de aanpak wachttijden zijn wij bezig een regioscan te ontwikkelen aan de hand waarvan een gemeentelijke regio voor zichzelf kan inventariseren wat zij zelf wel kunnen doen aan dit probleem en – beter nog – wat daarin het meest effectief kan zijn. In deze scan komt een breed palet aan mogelijke oorzaken langs en kan een regio ook meer concreet zien waar de problemen zitten.

We hopen hiermee niet alleen concrete problemen van wachttijden aan te pakken. We hopen met een dergelijke aanpak ook een regio zelf inzicht te geven in wat de dynamiek is van dit complexe probleem en tevens vaardigheden ontwikkelt om er structureel samen de aanbieders mee aan de gang te gaan.

Neem contact met ons op!

Tweede Kostverlorenkade 62
1053 SB Amsterdam