Handen ineen voor de complexe VG
Sinds mijn eerste dag bij EHdK ondersteun ik samen met mijn collega Jenneke vier gemotiveerde VG-organisaties in het noorden van Nederland. Deze organisaties hebben te maken met arbeidskrapte, een toenemende zorgzwaarte en strakke budgettaire kaders. Ze bevinden zich in een sector die enorm onder druk staat, namelijk de verstandelijk gehandicaptenzorg (ook wel de VG-sector). De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) stelt dat er sprake is van een ‘donkere wolken scenario’. Daarom slaan zij nu de handen ineen om de zorg en ondersteuning voor de meest complexe VG-doelgroep gezamenlijk te verbeteren, met als doel de zorg voor een zeer kwetsbare doelgroep samen toekomstbestendig te houden.
Inmiddels hebben de organisaties een expertisenetwerk VG & Verslaving, een opleidingsprogramma Motiverende Gespreksvoering VG & Verslaving, een verkort zij-instromerstraject voor op de MVG-groepen én een alternatief voor detacheringsbureaus (FAIR Noord Nederland) gerealiseerd. Ook wordt er momenteel gewerkt aan een aantal gezamenlijke oplossingsrichtingen voor cliënten met een VG in combinatie met een psychische kwetsbaarheid. Samen met Jenneke ondersteunen wij deze organisaties, en ik ben stiekem best trots op wat deze partijen in twee jaar tijd van de grond hebben gekregen.
Op werkbezoek in de gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg, net als in de rest van de gezondheidszorg, vliegen de afkortingen je om de oren (VG, ZZP, MVG). Maar echt weten wie die cliënten zijn en wie er dag in dag uit voor hen klaarstaan? Dat wist ik niet. Om beter te begrijpen voor wie we al die vernieuwingen, samenwerkingen en verbeteringen van de grond proberen te krijgen - de cliënt - heeft De Zijlen ons uitgenodigd voor een werkbezoek. Dit is een van de samenwerkende partners in het VG-project in Noord-Nederland.
Samen met een aantal collega’s bezocht ik een dagbestedingswerkplaats en een woonlocatie voor de meest complexe cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). Beide locaties vragen iets anders van de professionals, maar op beide plekken wordt met liefde, geduld en gedrevenheid gewerkt. Het effect van stabiliteit, dezelfde gezichten en expertise in de omgang met complex gedrag maakt een wereld van verschil voor deze kwetsbare groep. En dat was prachtig om van dichtbij mee te mogen maken. Iedere VG-cliënt verdient zo’n behandeling als je het mij vraagt. Nu ik heb gezien wat de impact van dit soort projecten is op de cliënten, voel ik nog meer binding met het werk dat ik hiervoor doe als adviseur.
Met volle moed door
Deze cliënten en professionals zijn de reden waarom ik me de komende jaren nog meer wil inzetten voor deze kwetsbare doelgroep. Ik ben ervan overtuigd dat samenwerking tussen alle betrokken partijen essentieel is om de zorg en ondersteuning in de VG-sector toekomstbestendig te maken en te houden. Door ervaringen en expertise met elkaar te delen en elkaar daarin te versterken, kunnen we daadwerkelijk stappen vooruit zetten.
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat wij precies doen in de VG-sector, of wil je weten hoe het is om als jonge adviseur in de gezondheidszorg te werken? Neem dan gerust contact met me op!
Tot de volgende blog!
Groetjes,
Noor