gemeenten en ggz, samen voor epa

Het bij elkaar brengen van zorg en hulp is vaak ingewikkeld. Er zit van alles in de weg: diagnostiek, wijze van aanpakken, professionele uitgangspunten, systemen, privacywetgeving, regels van de bekostigers, taal en spraak en de wijze van organisatie is vaak verschillend. Goede bedoelingen stranden daardoor vaak. Echter heeft gebrekkige samenwerking enorme effecten op de EPA cliënt.
Uit eerste verkenningen op casusniveau blijkt dat bij veel cliënten aanzienlijke risico’s zijn voorkomen, waaronder ook onnodige uithuisplaatsingen en suïcides. Tegelijk zijn de professionals erg blij met de samenwerking. Het doel is dat deze vorm van samenwerking in heel Friesland wordt uitgerold.

EPA– publicatie
Om onze aanpak nog beter uiteen te zetten, schreven we een publicatie over institutionele uitdagingen in de zorg voor mensen met een EPA-achtergrond. Dit deden wij samen met 10 (oud-)bestuurders uit de zorg. We vertellen hierin hoe je de problemen kan aanpakken en bieden concrete oplossingen aan.
Download publicatie ↧
EPA Filmpjes
EHdK-collega Pim Candel gaf samen met het VNG een succesvolle webinar over de vernieuwde EPA-aanpak in de wijk met als casus voorbeeld bij de gemeente Súdwest-Fryslân en gemeente Leeuwarden Friesland. Heb je het gemist? Je kan de filmpjes hiernaast per onderdeel terugkijken.
Ton Dhondt, bestuurder bij GGZ Friesland
Hein Kuiken, wethouder bij gemeente Leeuwarden
Jessica en Gawy als ervaringsdeskundigen
Paul Felix vanuit zorgverzekeraar De Friesland en Zilveren Kruis
Gea Wielinga, wethouder bij gemeente Súdwest-Fryslân
Henk Heijink als regiomanager bij het UWV
Wil je meer weten of zelf aan de slag gaan?
Neem contact op met EHdK-collega Pim Candel.